utorok 9. júla 2013

Bol u mňa kamarát a toto mi predal

Tento článok som sa rozhodol napísať preto, lebo mám pocit, že je potreba niečo vykričať do sveta financií. Píšem pre tých, ktorí klamú, zavádzajú a robia zlé meno poctivým finančníkom. Budeme hovoriť o niečom, čo mnoho ľuďom už urobilo vrásky na čele a rozhádalo aj dobrých známych. Nie preto, že by to vo svojej podstate bolo zlé, ale preto, že to ostalo nepochopené a zle vysvetlené. Pozrieme sa na najčastejší spôsob šetrenia na dôchodok - investičné životné poistenie

Na čo si dať pozor
Napíšem to bez servítky- existujú malé skupiny predajcov, o ktorých je ale veľa počuť. Ponúkajú sporenie v "zaručených" fondoch, ktoré investujú do Ruska, Brazílie, ázijských tigrov, levov a rastú tak rýchlo, že sa to ani do grafu nedá nakresliť. A vždy len rastú, ak by náhodou klesali, tak to je len predzvesť toho, že príde niečo úžasné, len treba počkať. Väčšinou dva roky, lebo toľko trvá kým ručia svojou províziou. Po dvoch rokoch môžeš samozrejme všetky peniaze vybrať. V tomto okamihu prichádza vytriezvenie zo zlého sna - po dvoch rokoch tam peniaze na výber ešte nie sú a ty sa cítiš podvedený. Možno si aj bol. 
Takže si povedzme, čo nikdy nie je pravda o investičnom životnom poistení. 
1. Po dvoch rokoch môžme všetky € vybrať. 
   - Žiadne tam nebudú, zmluva je na dlhodobé sporenie
2. Máš tam garantovaný 5,6,7,8% úrok
   - Prečítaj si, čo je v zmluve. Garantované úroky v investičnom poistení sa pohybujú niekde pri 3%, väčšinou tam však vôbec nie sú. 
3. Naše fondy dlhodobo nemôžu klesať. 
   - No, žiaľ, môžu. Ak by nemohli, bolo by to zagarantované v zmluve. Naozaj sa môže na konci stať aj to, že vyberieš menej ako si tam vložil. A áno, môže tam byť aj o 40% menej. Tým nevravím, že sa to stane. 
4. Minulé výnosy
   - To je síce skvelé, že v minulosti sa robili krásne výsledky, no pravda je niekde inde. Často tie fondy, ktoré robili stratu sa premenujú, zlúčia, aby nezavadzali a aby tam boli len tie, ktoré "šľapali". Proste ich spoločnosť skryje. 

Produkt nie pre každého
Tým, čo som písal hore nechcem povedať, že by bol produkt zlý. Nie je však vhodný pre ľudí, ktorí nie sú ochotní podstúpiť riziko. A takisto by som ním neriešil úplne všetko a nedal by som tam každý voľný peniaz. Vo svojej praxi som sa dostal ku klientom, ktorí mali po pätnástich rokoch v šetriacej zložke približne polovicu toho, čo do nej vložili. Ak nie si ochotný zažiť na konci sporenia túto chvíľu, nie je to pre Teba najvhodnejší produkt.
Ešte jeden krátky výpočet- ak máš vo fondoch 10000€ a klesnú za rok o 20% máš 8000€, však? No a po roku smoly príde rok rastu a fondy stúpnu o 20%. Hodnota Tvojho účtu nebude 10000€, ale len 9600€. Žiadne € nezmizli, proste 20% z menšej sumy je vždy menej. Platí to aj keby najprv stúpli o 20% a potom klesli. Zaujímavé, však?

Pre koho áno
Ak vieš o tom, že sa Tvoje peniaze investujú a si ochotný prijať aj pokles hodnoty účtu, nie sú to jediné odložené peniaze a rozumieš tomu, čo sa môže stať, je to pravdepodobne jedna z možností, ktoré môžeš využiť.
Verím, že aj tento článok pomôže rozšíriť osvetu pre bežných ľudí, ktorí sa často stanú obeťou nesprávnej kúpy. Najväčší smútok mám, keď sa dozviem, že školitelia na veľkých fórach hovoria o investičnom životnom poistení ako o produkte, ktorý rieši všetko, ktorý môžeš použiť po 2,5,7 rokoch, kde je všetko garantované. Ty už dnes vieš, že to tak nie je a ak spoznáš niekoho, kto bude tvrdiť opak, rád sa s ním stretnem a povieme si niečo o serióznom podnikaní a skutočnej pomoci ľuďom.

Miroslav Oros, orosmiroslav@gmail.com, 0918883224

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára